— Tor Lindstrand @ 12:24

BLOCK/HOME 20-21 December 2011

SARA BERGSTRÖM (SE)

sara_bergstrom

Fredriksdal Block

A lot more apartment needs to be build in Stockholm. My approach was to build one or several higher buildings to be able to cover the need of apartments near the city. The plot is located at Fredriksdal in Hammarbysjöstad, between Skanstull and Gullmarsplan. Some high rise buildings will fit in to the line of higher buildings in Stockholm. The plot are situated next to Skanstullsbron and Johanneshovsbron. Witch makes it a quite big scale area that would suit one or several buildings. Three buildings with different highs and floors. This creates a variation in the appearance of the buildings. My focus in this project has been about the plans and its system. In the bottom there’s offices and public spaces, like cafés, restaurants and stores. In the middle there’s apartments with an variation of plans. On the top there’s restaurants and spaces for everyone to visit.

FREDRIKSDAL BLOCK (PDF)


ELTON CHAN (HK)

Elton Chan

Hagastaden 2.0

Hagastaden is one of the biggest urban redevelopment project in history in Sweden. It is located at the Northern edge of Stockholm city, right at the city border between Stockholm and Solna. The original proposal for the area overdecks the highway, connecting the two cities with a concrete slab. On it are multiple medium to high density residential blocks, a couple of office buildings, a shopping mall and a park. The proposal involves multiple phases of diversion of roads and railways, building of tunnels, construction of complex infrastructures, and is estimated to cost around 50 billion SEK to complete.

The idea of Hagastaden 2.0 is to retain most of the existing infrastructure and build a strip of ultra high density multi use skyscrapers on the plot where the Norra Station is currently located. The idea of a skyscraper strip and the heightened skyline on the city boundary not only provides more living units for a city that is constantly short of housing, but also redefines the edge of the city, and gives the city a more dramatic skyline. Between the towers is a giant public space that connects the whole site. The towers are shaped, placed and oriented to minimize the shading of the public space. The public space consist of market places, playgrounds, parks and other landscape features. Together with the high volume of residents, it will generate an ideal city life that is full of energy on street level.

HAGASTADEN 2.0 (PDF)


JOSEFIN GUSTAFSSON (SE)

Josefin Gustafsson

Project Liljeholmskajen

This project takes place at Liljeholmskajen, a former industrial area east of Liljeholmen. The site consists of a north-situated dock ending in south with a high cliff, on which there is untouched woodlands connected to Årstaskogen. The site is autonomous in the sense that it is the end of the main street through the new area. A large constructing contractor, JM, bought the land and has planned it as a residential area. Half of the plan is already realized. I want to propose a different plan than the valid “typical” Stockholm plan that is in its dimensions and townscape mimicking the new areas such as Hammarby sjöstad.

I want to connect the quay with the hillside by proposing a house typology that climbs up from the dock to the hillside. The scale on the site is gigantic with its water space, the view across the water space, the adjacent office building blocks, the big bridges in the east, the memory of the earlier industries and the steep rocks.

I want this building to correspond to both this largeness as well as to the scale of the super small so called “kolonilotter” on the other side of the lake, the forest behind and its small scale housing. I want the walk along the dock to be ambiguous in a sense that it mixes those two scales. This I want to achieve by connecting the quays to the forest, by showing the apartments’ scale in the building mass and by keeping the buildings along the quay as small as possible, and to adapt to the large scale by rising up towards the cliff.

The apartment are one sided with different sections, arranged around a vertical, central void where you both can enter the high rock in the south and the apartments. I want to work with this space as a three-dimensional public space, where the irregularity of the housing units produces outlooks and small outdoors spaces inside the building. The complexity of this space and the fact that all apartments are turned outwards makes the interior space private, even though it is just next to a small public balcony or a three-dimensional strolling path.

PROJECT LILJEHOLMSKAJEN 1 (PDF)
PROJECT LILJEHOLMSKAJEN 2 (PDF)


STEPHANIE MALONEY (IR)

Stephanie Maloney

Liljeholmskajen

This site I chose to work with is in Liljeholmen, an area currently under construction, under a theme that seems to be taking over Stockholm’s current residential plans: the idea to construct a residential area in the form of a city, and not part of the city of Stockholm itself. The context of the area is interesting on two scales. Firstly, it is located in a landscape of high rise buildings- residential towers to the east and west, Stockholm’s main hospital as well as more residential high-rise to the North. It is located along the water’s edge, with bridges on both sides. Secondly, the scales on the site itself: located immediately after a 30 meter drop in the rock face, the current building proposals do not address this landscape. Even more interestingly is what lies on top of and within the cliff face. Wooded parkland that is often used as a walking route stretches from the east, on top of the cliff face, while five 150 meter deep, 20 meter high caverns, previously used to store alcohol by the Swedish Wine and Spirit authorities, tunnel deep into the rock. These are currently to be used as parking.

What I propose is to remake the quay side entirely, by pulling in and out the land, creating different areas and scales, to provide a variety uses: for water access and sports, pedestrians, bathers or skaters in the winter months, the residents and the greater public. In accordance with this, there are moments where the water flows into these caverns, creating a semi indoor marina for motor boats and kayak storage areas. With regard to the apartment blocks, I continued the sheer cliff into the water in the form of four high density apartment blocks that stretch like fingers, joining the water below with the land above. The park above is intended to stretch out onto the roof of the apartments, to create south facing roof gardens that look towards the water. As it is a North facing site, I opened both sides of each apartment unit to the East and West to get maximum evening and morning light. Each apartment is spread over two levels with interior and exterior spaces. As the blocks span 20 meters they are quite deep and the centers will not receive much light. To compensate, I wanted to create a unique spatial quality here which would give a new experience of darkness. There are no living spaces as such in this area, but wet areas and access with various double height spaces. The unit frames itself, one can see through to the end of their home if they wish, from light, through the dark centre, to light at the other side.


KRISTIN NEDLICH (SE)

Kristin Nedlich

Project Sjövikskajen

My idea with this project was to alter an existing building/block. Located south of Södermalm, in a newly built residential area. The area is still under development, and plans for new and tall apartment buildings are in effect.

My initial response to this area was that it is not a very idyllic or comfortable place for living. It faces the north and with close proximity to the water it is a bit windy. Of course, placing residential buildings near the water is very attractive for the public, but it could potentially inhibit the possibilities of creating a residential area with lots of life and movement.

Therefore I decided to do an experimental project, playing with the idea that these buildings may some day in the future be in need of more protection from the climate. I chose to work with one of the first buildings, located in the corner of the key, where it faces the square, the main street and the water.

The most obvious change that I did was rather simple, I placed a glassbox around and on top of the building to create a more tempered climate in the inner courtyard. The second one is larger and more intrusive. The original buildings courtyard only has access from one side, the on facing the waterfront. But I thought that why not allow for more access points to allow for more flow of people and alternative points of entry or exit. So I decide to remove the storage level which divided the courtyard in to two levels, one store higher than the other. Thereby it was possible to create alleyways from the main street. And since the courtyard now had access to the ground floor, the restaurants and offices could open out towards the inner courtyard, thus avoiding the exposed square.

The storage volume that I removed, I decided to replace with new apartments, inserted in to the entry portal. Another set of apartment additions are placed in between the building and the adjacent building, hanging over the alleyway, which creates a more unified facade towards the main street, and reinforcing the ”citylike” air that the building company claims they want to create in this residential area.

PROJECT SJÖVIKSKAJEN (PDF)


EMILIE NIELSON (SE)

Emelie Nielson

Dalston Junction

The starting point for this project has been the urban mix in Dalston, Hackney in London. The chosen site is a waste “pocket” close to the new Dalston junction station, library, shopping, bars and a new housing area.

The area has been through a strong gentrification process over the last five years. One of the main factors is the London Olympics in 2012 where Hackney is the Host borough and is now building and renovating all over. Another factor is something that has been going on for quite a while, the gentrification of London, and the city boarders expanding, this movement in east London has gone from Shoreditch via Hoxton, Dalston and now towards Hackney central. Hackney is within the 10 most deprived areas in the country and it has along history of immigration, ethnical and cultural mix that has made the area rich in many ways, but poor in others with high unemployment rate, low income and social problems. Today, Dalston is in desperate need of green space, open public space and more (affordable) housing. Hackney borough has plans to build a hotel with a restaurant on this site.

The vision for the project is to create a housing block with varied sizes of apartments within the same block. To have rooms in different directions with different conditions (street, garden, light conditions). Within the intertwined narrow houses you move on top of, around and under your neighbour.

Common meeting points will be created as the units get a garden, away from the busy street. This new garden area pass on to Eastern curve garden that it borders onto and connects the two. The housing also consists of a shared roof garden with a view.

Brick has played an important role in this project, the most common building material in London and a coherent material for the Dalston area. The important part in this was to use the brick to get outlooks of the city life, without having anyone looking right into your home. To split up a brick wall in sometimes semi-transparent parts in the not so intimate parts of the home gives great outlooks but protects from people looking straight in.

DALSTON JUNCTION (PDF)


INGRID NORDSTRAND (SE)

ingrid_nordstrand

Filling Up Hammarby gård

As an introduction to this assignment we looked at a few new areas around Stockholm that has an ambition to be something in between a suburb and inner city, a city-like area, mainly for apartment blocks and row houses. The term city-like and the meaning of it is the starting point for this project, what makes a city, and what can be added to make an area more like a city. Hammarby Sjöstad is a part of Stockholm that has been built relatively fast, in more or less ten years a big, whole new part of the city has popped up, in continuation to Södermalm. There are a lot of courtyards and streets here that really works well; there are moments where it actually feels both like part of the city, and as a pleasant neighbourhood.

The parts of Hammarby Sjöstad that according to the local plan has the best opportunity to be city-like is the area around Hammarby allé that is closest to Södermalm if you walk or go by tram or bus, the area called Hammarby gård. This part of Sjöstaden does not have that kind of qualities, as I see it. It seems like a complete project, but maybe it doesn’t have to be. Here, there is tall, monolithic buildings facing the 35 meter wide street, which is city-like elements in one aspect, but I want to make it city-like also in other ways, by adding a new layer to this area, parasites on the existing houses, that use their stairwells to reach the apartments, and their facades and roofs as attachment points, and to some extent their public space. The new layer is meant to add variety in scale, materials, and directions.

I have been working with four meter wide stripes, in order to not claim too much space, stretched out between houses, above the main road, and in the neighbourhood park.


SOFIA NYMAN (SE)

Sofia Nyman

Kv. Plankan

The block “Plankan” is situated next to the busy Hornsgatan in between Zinkensdamm and Hornstull. Until the 1960’s it was a area of small industry’s and workshops and Brännkyrkagatan continued across the now existing block. Kv. Plankan is mentioned as the largest courtyard in the innercity of Stockholm measuring one hundred fifteen meters long and seventy five meters wide, it consists of three hundred forty apartments with approximately six hundred twenty habitants.

Since Stockholm is suffering from a lack of housing, a proposal for this courtyard has been developed by Stockholm city and local developer Svenska Bostäder. This proposal has been received with enormous criticism among the residents followed by a heated debate between them and the organisation “Jag vill ha bostad nu” (I want a house now!).

The biggest critic is above all that the programmed places and current situation with activities on the courtyard will be lost and that the new building will shadow large parts of the courtyard. The courtyard is today a bit worn down but it’s a strong and important place for the inhabitants and also for people passing by. Those opposing sides, keeping the qualities of the courtyard but still provide for more housing in the area was the main interest in my project. How can these different sides and interests work together? In this new addition the aim is to provide new and better qualities for both sides.

KV. PLANKAN (PDF)


CAMILLA SILANDER (SE)

camilla_silander

Vertikal grannskap

This project is about the relationship between neighbors. How people that live together in the same house treat each other and use the building.

The two main shared spaces in an apartment block are the inner courtyard and the stairwell. One is for relaxation/hanging out and the other one is just for passing through. My main strategy for increasing the social contact and spontaneous meetings in the building is to join these two spaces into one.

My vertical courtyard is a passage as well as a place for activities or contemplation. As a extension of your private home, the courtyard is an extra living space shared between neighbors.

The staircase changes for each level and makes the shared floor space vary in size. The floor plan has 2 different layouts. One with 3 big apartments and one with 6 small apartments. Outside the bigger apartments the courtyard floor acts almost like a private balcony while the space outside the small apartments is programmed for everyone’s use.

VERTIKAL GRANNSKAP (PDF)


GREGOR SUTHERLAND (UK)

Gregor Sutherland

Hammarby Bro

Stockholm suffers from both a housing shortage and a lack of space to develop. The City’s current policy is to build on ‘brown-field’ land such as former industrial sites, thereby preserving the Stockholm’s balance of built-up are, green space and waterways.

This project is inspired by two observations. Firstly, the current policy of brown-field development may not sustain Stockholm’s growth in the future when such sites become fewer having been developed. Secondly, this project is inspired by the unique character of the city – constructed on a collection of islands and surrounded by water.

This project explores the notion of combining programmes in order to develop space more efficiently and to solve more than just one problem at a time. The concept of an inhabited bridge is not new and Ponte Vecchio in Florence serves as a starting point. It combines the need to cross the river with various programatic accommodation. Typically bridge buildings make good commercial space as they tend to provide passing custom. The Hammarby bro project seeks to combine housing (39 apartments of three different sizes) with a stratgic transport connection for pedestrians and cyclists which will link the south bank of Hammarbyleden with Sodermalm and avoiding the long detour via Scansbron. In addition the bridge also acts as a stopping point for passing ferries or water taxis. As much space as possible has been left on the bridge deck for public use and a seasonal floating deck beneath the bridge deck accommodates a cafe and outdoor seating area and a waiting area.

HAMMARBY BRO 1(PDF)
HAMMARBY BRO 2(PDF)


LINUS YNG (SE)

Linus Yng

Marievik 15:2 Office Area Infill

Marievik is office development on top of an old railway and factory area. The building stock is mainly from the 1980s and as such in and time of change. Offices from the 1980 seems short lived, recently an large development was torn down at Kungsholmen. This short lifespan seems to point out an inherent instability in the building stock of this area, this uncertainty points out a different direction from the other large-scale developments happening now Stockholm in the areas of Västra Kungsholmen or next door in Liljeholmskajen. The question is how to behave in a changing area with a weak identity while still keeping something meaningful of history. The infill in itself of course serves the largest part of this, also the presence of buildings from different eras are inline with Jane Jacobs’ classic criteria for the city.

I propose a keeping of the general structure of the area, staying within the boundary of planned parking structure that never made it out of the basement. Using and producing a firewall to use and suggests a continuity with history both future and present, however weak. Also this being and area where history and volume is loosely defined a possibility for exploring our postmodern heritage opens up. Also in such a undefined area the possibility of changing the scale of the otherwise very coherent Stockholm scale while introducing a playful volume referencing Swedish housing history. Housing should not be more serious than the inhabitants.

MARIEVIK 15:2 (PDF)


0 Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2017 Design Process Studio | powered by WordPress with Barecity