Review VISION/SPACE

— Tor Lindstrand @ 14:49

VISION/SPACE May 30 2011


INGRID EVENSTAD DAHL (NO)

INGRID EVENSTAD DAHL

Exhibitions Hagastaden: A Strategy

This assignment is discussing an alternative strategy concerning the public information in the Hagastaden development in Stockholm, and the general attitude to a processive development of a city area. As I am interested in the point where professionals/officials and citizens meet and interact, I decided to investigate the program of our given assignment further. In that sense, my assignment is not so much about searching for an architectural form, but more about seaching for a content. I am very much interested in the exhibition part of the program, as an exhibition could be exactly this point where the knowledge and interest of different involved groups meet.

I wrote a text concerning these topics, and also made some concrete examples addressing what could be done on the current site in Hagastaden, to work with the interest and curiosity people seem to have regarding the area, so that, in the next step, one is able to trig dialogue, discussion, and sharing of information and knowledge. At first one could make the place more accessible through rather small interventions, highlight interesting and existing features of the place, and also hint very clearly about the future that is planned on the site. One suggested example could be a 1:1 scale wireframe scaffolding representation of a house that will be present in the future, as to mess with time, show the grandiose scale of the plans and communicate with both pedestrians and car drivers. Other examples mentioned could be framing certain elements on site as to edit out qualities of the current transforming site, a progress bar showing how far the plans has come, or a drawing competition where passersby can express their own interpretations of what they see.

Text: Exhibitions Hagastaden: A Strategy


HELENA KRAHNER (SE)

HELENA KRAHNER

Hagastaden Observation Tower

The site is situated just south of the construction site of the new hospital. This area is one of the first to be planned and constructed in Hagastaden and it will be the commercial and infrastructural centre. Right now the area is something in between a construction site and and a traffic knot. It is not a hospitable place but it’s rather fascinating. The views are many and they change from day to day. I find it as hard to understand and visualize how it will be in the future, as I find it difficult to imagine the area 100 years ago.

I guess I could start a discussion now about the way we plan our new urban areas and how we treat the existing urbanity, but I’m not going to do that this time.
I have chosen to just observe it.

The building has a footprint of 12×12 meters and a height of 58 meters. There are 3 main ways of moving up and down in the tower; the easy way, the external stairs and the exhibition route stairs. From the information point on the 12th floor the visitor starts his or her exhibition route moving downwards in the tower.

The exhibition starts with an introduction to the history of the area, the current situation and the future planning. It continues with a big model of the future area. On another level there are spotting scopes from which there is a opportunity to really have close view of what’s happening in the zone. In the biggest of the spaces, there is an exhibition of some large scale models of the future apartments in Hagastaden. Mirrors will be a part of the exhibition so that the visitor doesn’t forget that he or she is the main attraction of Hagastaden. The last part of the exhibition contains a series of live webcams with videos from the constructions sites and the city planning office. The visitor can take part of what’s going on exactly that day in the project.


MICHELE MANZELLA (IT)

MICHELE MANZELLA

Norra Station

The site of the Architectural Centre has been identified considering the relationship with the place today and in the future and the link that creates during the years with the surrounding buildings. These factors are crucial because the area of Hagastaden undergoes a violent transformation in the next decade, creating over five thousand apartments in buildings of more than ten storeys and new centres for scientific research linked to the New Karolinska Solna University Hospital. The Architectural Hub is going to be built close to an important crossroads, which will not lose its importance in future urban plan. It is therefore a very delicate operation because it involves both pedestrians and motorists and because it links two textures of the city different in density, height and quality.
The vocation of the new building is to manifest itself for its value, without becoming iconic, because of its nature will change in the time. Its visibility from afar and closely by those who walk and run away will be of crucial relevance, so light and shape are fundamental for achieving the goal. The shape of the building, due to the succession of glulam beams, stands out for its reclining on the ground and rising to connect the top of the hill, where there is a school, which will be able to be directly connected to the building in the future, when it won’t have the function of Architectural Centre any more. The sunlight causes a continuous variation of light inside the building due to the different shape of the beams and the series of floors of various heights and depths. Moreover, moving into the building, the perception of the luminous parts changes for the perspective weaving of the various beams, that create optical effects in continuous change. All the glulam beams vary in shape, inclination and thickness for adapting to the ground and perfectly responding to the structural requirements.

Entering the building through the central courtyard, the reception with adjacent bathrooms and a cloakroom divides the building in two areas. The first one, more private, where the stock, two meeting rooms, offices and a workshops are locate. The other one, separated by a staircase, contain the library, the lecture hall and the exhibition space, on the upper level. The freedom of the plan is supported by the freedom and the modularity of the furnishings, which is not only the object in itself, but becomes part of the architecture, defining areas and routes. The main aim of the design process has been to unify and proceed in parallel with the requirements of spaces and the structural’s and shape’s ones, in order to confirm also today the validity of the Vitruvian values of firmitas, utilitas and venustas (firmness, function and beauty).


SIGRID HANSEN ROSSEBO (NO)

Design Process Studio

Connection

Hagastaden is a new area of Stockholm next to the Karolinska hospital where they plan new dwellings, commercial areas and office spaces. Most of the buildings are long blocks that placed from north to south. A long park streches in east/west-direction and divides the built area in to. In the middle of the park there is a very narrow area where several lines of movement passes through. I want to break up the long park by placing the city planning center in this narrow spot.

The whole area consists of an artificial defray that covers a traffic machine with highways and trains. In the plans for Hagastaden they want to put the traffic in tunnels and fill in the space between. I suggest to let the defray be carried by columns and to let the traffic run free underneath in a large, open room. It seems natural to me to use this defray as a starting point for my project. I want the center to be a place where you could see how the area actually is built. A place where you can drink a coffee and reed a book while trains and cars pass by in great speed. A place that connects the upper level where people live and the lower level with trains and highways.


SHENG SUN (CH)

SHENG SUNNew New Hagastaden

My proposal for Hagastaden is not going along with the city plannersʼ fantasy, but trying to make some problems with it to see how the architectural proposal can actually influence the urban development process in Stockholm.

Taking continuing the city context from the past to the future as an basic concept, this proposal is dealing with different time scales in Hagastaden from 2011 to 2014 and from 2014 to later on. One main topic is the Norra Station, which is quite an awkward building in the whole area. By the spacial transformation and volume transition of Norra Station, this proposal is bring the old train station into an entrance and an exhibition space for the future Architecture forum, also keeping some part of the spacial feelings by preserving the bricks from the train station to remind visitors of the past.

The other part of the proposal is the plug-in three volumes and the change of them within the development process in Hagastaden. In 2011, three volumes were put in with few sense to make a joke with the construction process there. And when the station is going to be taken away in 2014, and the landfill and concrete come in, two of these three volumes are working as a mode when they fill in clay or concrete. And after the completion of the landfill, they will be removed from the site, and the footprint will be the courtyards for the architecture forum after 2014. Then the exhibition and the reporting space in the first phase of the project is moving into the cave spaces with the rough surface articulated by the mode made of clay.

The idea for the other part is to use the bricks which is being taken away from the Norra Station, and to put them as the facade just to keep the story of Norra Station in material.


ULRIKE TINNACHER (AT)

ULRIKE TINNACHER

Hagastaden Tunnel

Since Hagastaden is a long-term project, we don’t know what’s gonna happen there in 10, 15 years. As long as the architectural center is presenting the process and happenings in the area, it should be part of this development. The center is connected with the area of Hagastaden and follows its changing like a temporary, moving system.
Now and in the following years, most of the construction work is done underground. In its first years, the architectural center is part of this underground traffic system, placed in a tunnel and later on transformed into a new concept. The tunnel could be used as a parking lot, a common tunnel for cars, a club, storage space a.s.o.

After some years, work is going on on top of this tunnel system, building apartment and office blocks on this basement. During this time, the center moves to another site, e.g. construction trailers, buildings under construction a.s.o. This movement continues till the whole area is finished.. and ready for a new city planning area in Stockholm which needs an architectural center.
Looking closer on the first step, the tunnel: it’s supposed to be a 10m broad, 150m long tunnel placed between the underground traffic system of Hagastaden. The entrance is located in the corner of the huge park; the exit of the center is in the courtyard of a new apartment block.

Inside, different-sized boxes placed in the tunnel, are creating the space and light situations. Storage-, workshop-, seminar- rooms a.s.o are found in these boxes; the open space around them is used for exhibition, office, lecture hall and entrance.


JONAS WESTBERG (SE)

JONAS WESTBERG

Fuzzy Logic

-Context: A site with unclear future that changes during a long timeframe.

-Concept: Modular cabins, moved with cranes and workers on site.

-Materials: Containex modular cabins. Walls and windows in painted corrugated sheet metal and corrugated couloured translucent polycarbonate. Wooden floors.

-Each function has its own colour. Visitors can experience how they move in time and space.

-Functions move around to interesting spots, giving people access to different parts of the construction site.

The project is a part of the changing site, examining the building process, creating opportunities for discussions about architecture and planning, activating the site for the public. As the whole area will be closed for others than workers in the early stages of the development of the site, a system of ramps and platforms will stretch in and through the area, letting the public in by foot or bike. During the following growth of the area, different activities will take place in the modular cabins such as seminars, festivals and exhibitions. Returning visitors will experience how the clusters of cabins, under the long development timeframe, will act as morphing and moving focal and gathering points in the messy and unclear site. The program area for the functions will be spread out in time and space, as responses to different needs and as consequences of available cabins and movers.

0 Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2017 Design Process Studio | powered by WordPress with Barecity