Review PUBLIC/SPACE

— Tor Lindstrand @ 14:33

PUBLIC/SPACE March 25 2011


INIGO CORNAGO BONAL (SP)

Íñigo Cornago Bonal

COCOOK

In the new neighbourhoods recently built or planned in Stockholm, there is an aim to create a new piece of the city just by reproducing its image and following the market economy. However, this process has very little to do with the dynamics that have been building the city over the years. By performing direct interventions in rarely used public spaces of these new areas, cocook project is trying to define how they work and learn something from them.

The event is considered on the same level as the space. It consists in a meal in which participants cook and eat together. A spot in the city is used as the support of the temporary public space created by the event. Everybody can join just by bringing a certain amount of an ingredient that will be added to an open recipe. Although the cocook events operate in a critical level, they are based on the fun that people involved have.

In order that the event finally takes place, contingency and economy become the main issues that rule the design process. Thus the tools used to deal with architecture are reconsidered as well. The object and its precise description are no longer important so vector based software is replaced with collage techniques. Plans, sections and details are substituted for a DIY kit. A list of items needed, tips on getting them and the assembly process description become the key documents to communicate the project.Instead of trying to show the life of a proposed space by adding people figures from an existing library to a realistic render image, participants figures are cut off from the event pictures and turned into paper dolls in order to re-experience the event in a performative way.

Cocook is an on-going project. You can follow it at http://cocook.tumblr.com


INGRID EVENSTAD DAHL (NO)

dame pluss tjærefabrikk

From tar factory to bicycle spot

Why are city blocks looking like downtown Stockholm planned in a place that is nothing like the old city? Is it not possible to plan the new city part more closely connected to the place in question? Should old industrial space / parking lot that noone cares about equal tabula rasa for the planners? Why are some elements in this place of value and some things not seen as valuable? What happens if you keep some obstacles to generate a more site-specific architecture and plan?

This project is about a current and a planned place, a soon-to-be removed house, and a new program. ”Norra 4”, the last part of Hjorthagen that will be built; the plan is to start building dwellings and offices in the area some time in 2015. Today, the area consists of a parking lot and an old tar factory that will be removed.

When I first came to the area, I noticed an alone-standing little house with shut windows and grafitti. The scale of the house, its abandoned-ness and the fact that it was standing alone was what interested me. Maybe this building tells another story that the buildings with antiquarian value. What happens if you take it seriously?

I wanted to make a specific and relevant program for the building. In the program for Norra Djurgårdsstaden, a lot is said on how it will be easy to be a cyclist in this new part of the city. To make Stockholm into a city for cyclists, a lot needs to be done on a planning level. But small projects that promote cycling culture is also important to increase interest. Through making a physical statement such as a building with a bicycle café, workshop and exhibition space, some of these objectives could be reached.

www.cycleville.se


HELENA KRAHNER (SE)

inomhus grund ai

The Hangar – Adaptive Reuse of Lindarängshangaren

Lindarängshangaren was built in 1931 after the drawings of the Swedish architect Sven Markelius. The building was used as an aircraft hangar serving the airfield of Lindarängen. Almost all flight operations on the site ceased already in 1936 and the hangar was wintertime used as an ice hockey arena. When built, the hangar was situated just by the water bay, convenient since many aircrafts landed on the water during this time period. The bay, Lindarängsviken, was filled in the beginning of the sixties and 1971 a container terminal was opened in the area. Since 2009 the hangar is used as a heat storage for containers.

Lindarängshangaren is protected and cannot be torn down. The building is in good conditions. The building is situated in, what will be, the commercial and residential area of Frihamnen, along the future route of the tram. It is one of few buildings to be kept in the area.

The project suggests to transform the hangar into a public building with some fixed functions, like café, restaurant, administration and storage, and some variable functions like for example (vintage) market, public living room and cultural happenings. The new use of the hangar aims, with its functions and activities, to attract visitors both from the neighbourhood and the surrounding city.


MICHELE MANZELLA (IT)

Michele Manzella

SLUSSEN

Slussen, a central area of Stockholm, is undergoing big changes over the coming ten years. The urban planning by Norman Foster does not consider completely the history and the characteristics of the neighborhood and disrupts the links with the city, planning a series of 4/5-storey buildings for shopping, catering and offices. The morphology of these buildings is, in modern terms, the same one that was demolished to make place for the “big futuristic machine of Slussen” in 1935. The proposal, that adjust the masterplan, is to merge the nine planned buildings, preserving surfaces and destinations, for enhancing public spaces and respecting the project of the 20th century. On three sides the building is a staircase that becomes a wall, increasing in steepness and distance between the steps. The fourth side consists of two sails, overlooking the Baltic Sea, which follow the same scansion of the other façades. The continuous alternation of concrete and glass makes guess what is happening inside the building and, raising curiosity, invites to go through the tunnels leading to the courtyard. From there one accesses the first floors of the market which can also be reached directly from openings in the external stairways. The courtyard is characterized by a spiral ramp that varies in shape from the top to the bottom, creating terraces of growing size and providing access to all the storeys. Despite having three floors partially reserved for offices, the building is really public because is always active throughout the day, thanks to its various uses. The former three floors are reserved to the market and the latter three are used as offices, boutiques and restaurants. The last floor hosts exhibitions and cultural events. The roof-garden, which is accessed via the spiral ramp, is a real urban park, where you can admire fantastic views: to the north Gamla Stan and the many nearby islands, the other sides the whole island of Södermalm. The building, as high as the existing ones, screens the 30s structure at the back and shows the nearby glass building. In this way we want to redevelop the waterfront, making it livable and connected to the existing, on all fronts. The sunny stairs interact with the existing buildings and enhance public spaces, of which they belong: to the south and east they are relaxation, meeting and trading areas, to the west they relate the market within the building with the opposite open-air market in Ryssgården. The north façade has two openings, the largest is used to ventilate and illuminate the underground parking and roads, the other one allows the access to ships directly from the building. The project aims to be a clear manifesto of the vocation of Slussen as several different features area: berthing of ships, speed of vehicles, disparate ways and actions of men.


SIGRID HANSEN ROSSEBO (NO)

Sigrid Hansen Rossebo

Loudden Oljehamn

When new parts of cities are developed today, they often clean the whole area and than build everything new. They only keep the existing buildings that have a special cultural, architectural or economical value. Time and money is a very important factor in the development of new areas in the city, as well as in our community in general. I think that it would be interesting to look at the new developments in the cities as a process over time and to take the history of the area in to the new plans. The location of my project is Loudden Oljehamn east of the centre of Stockholm. This is an old oil harbour with over 100 oil tanks both over and under the ground. In the new plans for this area they want to take away all of the existing buildings and build new blocks that will hold 3500 dwellings. I think that the building structures at the oil harbour are very interesting and they contain qualities that you rarely get in newly developed areas in cities. The structure of the harbour is a result of a continuous development that started in 1927 and has been going on until today. The result is a formation of oil tanks that looks random.

I want to use the footprint of the old oil tanks to build a new residential area. That way I can keep the room in between these round shapes. When I first started to work with this area, the room between the buildings was the thing that got me interested and it was the most characteristic aspect of the site.

Under ground at Loudden there are a lot of large rooms that used to be oil tanks. I want to connect these rooms to the structures above the ground and to make them useful. In the underground rooms that are closest to the sea I want to make a public bath. The entrance to the bath connects the underground rooms to the ground level in a physical way while skylights in some of the rooms makes a visual connection to the area above.


SHENG SUN (CH)

Sheng Sun 2

New Stockholm Tennishall

The project starts from the critical idea on the existing sports facilities in Stockholm, trying to regenerate a new form of sports building which could question the existing urban situation. As one of the key issues in west Kungsholmen, Stockholm Tennishall has been under a big discussion for more than 10 years. With the development of Stockholm City and the changing process in the surrounding, Stockholm Tennishall has been in an awkward dilemma. On one side, inhabitants and the city have been trying to put the building to an end, and on the other side, all the tennis lovers around that area have been protesting against the decision of the removal. Because of the constant protesting, we can still see the building today, but still as the block separating two parks next to it apart from each other.

Therefore, the initial idea of this project is to free up the city space, which could be transformed into some part of the parks, and at the same time, create a much fun tennis building for the tennis lovers in Stockholm. To make the idea come true, a new system of generating the spaces between tennis courts comes at the very beginning of the project. As the tennis courts re-organized in the vertical way, the spaces between different courts become an interesting subject to the project. The concrete core which is connecting to the courts, and the long way up to the top which is going through the all the spaces in between, these two different kinds of movement in the project give lots of opportunities for the tennis players and the visitors to experience the space feelings of the building and the city.

And the project is using the same kind of cheap metal sheets as those envelope materials in the existing tennishall, and also the same sheets as the molds to construct the concrete. The idea of the material is trying to tell all the visitors and the passers-by what was happening in the past.


ULRIKE TINNACHER (AT)

Ulrike Tinnacher

Royal Park

Located in the northern part of Norra Djurgardstaden, the Husarviken generates a border between the old oil factory in the south and the National Royal Park in the north. I turn the beautiful but bedraggled swath of land into a public space, make both riversides accessible to the prospective inhabitants and workers of this area.
Most of the 2300m long walking paths are located on the side of the National Royal Park, to afford activities facing towards the sun. With their different broadness and their variety in shape and surface, the paths provide an exciting experience by themselves.

Like boats in a harbor, wooden platforms with different functions are docking to this paths. A cafe, ice saloon, wc/shower rooms and locker rooms are creating a basic hardware on this platforms. e residual are free in use and function. Feeding stations are the last but not least invention in this project. Spread out in a regular grid on the northern riverside, these concrete blocks have a BBQ, a dustbin, a bench, a fountain and electrical power to afford. Indirect light from underneath makes a usage at night possible.

Thinking of activities… sitting in the grass – playing hide and seek – exploring nature – making a sack race – playing boccia – taking the dog out – playing soccer – ice skating – kayaking – having picnic – rising balloons – kiteflying – bathing in the sun – reading – walking – running – inline skating – cycling – skateboarding – having coffee/tea – eating ice-cream – using toilets/shower rooms – lending sports equipment – juming in the river – having lunch – taking a break – sitting around – going on concerts – meeting friends – locking things – having a barbecue – using the dustbin – cleaning fruits and vegetables – drinking water – charging your laptop – sitting around- reading the newspaper – working


JONAS WESTBERG (SE)

Jonas Westberg

Honeycomb – modular microclimate system

The site is an area in Norra Djurgårdsstaden with both housing and offices under development. It was formely dominated by industry and shipyards. The project is situated in a park close to the new residental buildings and the major walkways, bicycleways and mororways. The purpose of the Honeycomb system is to be a unifying structure for people in the nearby area. This unification will be achieved by:

Spaces for togetherness and culture

Creative cooperation in the planing and continuous change of the structure

Increased involvment for collective microscale farming and production of food

During sunny days the system will be self-sufficient for electricity for its lightning thanks to its photovoltiac sun trapping screens. The possible surplus electricity can be sold to the citys power grid. This can be a way to finance the purchase of the system and to finance new parts to make the system grow. Another way to finance the system is to rent it out on the site or to other sites. The system can be set up at a small scale at first and then be extended as it gains capital. The electricity can also be used for example speakers and other electrical appliances such as laptops and chargers for cellphones.

The benches funtions both as places to sit and to grow things on if you don’t want to grow right on the ground. The upper layer of the bench is a carbon fiber layer with low conductivity. Underneath is a block with high thermal mass that will accumulate heat during the day and release the heat to the benches during the evenings. Depending on the closedness of the space this heat will be kept for different periods of time.

The system consist of cheap and light materials in metal (for the structure), carbon fiber, and transparent ETFE plastic (for the climate screens). The structure can easily be adopted to a number of sites as it is pushed down into the ground or put into drilled holes. With measurment of wind and sun the system can be trimmed for the site and also changed over time depending on different needs.

0 Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2017 Design Process Studio | powered by WordPress with Barecity